Sinterklaas Sint Nicolaas Zwarte Piet

Op deze pagina kunt u enkele gedichten en recepten vinden.
Veel plezier met het rijmen en Sinterklaas lekkernijen bakken.

kinderen vrekleed als zwarte piet

 

Terug naar overzicht

SINTERKLAAS GEDICHT 1
Pieter m'n knecht keek door de schoorsteen
En wist Johns wensen meteen
Weet je wat John in het schoentje vindt?
Iets nuttigs voor dit verwende kind

Pakjesavond is gekomen
En Sint bracht iets waarvan de kinderen dromen
Wie had dat ooit verwacht?
Sint heeft voor jou iets aardigs bedacht

Bij dit geschenk wil Sint nog even kwijt
Dat je voortaan heel voorzichtig rijdt
Sint heeft een jaar lang moeten sparen
Om hier genoeg geld voor te vergaren

De zak met pakjes is bijna weer leeg
Sint hoopt dat ieder 't zijne kreeg
Kijk nu maar wat hierin zit
De inhoud maakt je vast wel weer fit

SINTERKLAAS GEDICHT 2
Sommige mensen hebben alles al
En dat vond Sint toch al te mal
Weet je wat Kees in het schoentje vindt?
Iets nuttigs voor dit verwende kind

Dit cadeau uit de zak van Zwarte Piet
Is iets voor Kees; wat hij denkt is 't niet
Voor een kind dat soms ondeugend is
Heeft Sint niet veel bij zich, dat is gewis

Je krijgt nu wel dit mooie ding
Maar het kostte Sint wel veel ping ping
Ook al is de Sint heel erg oud
Weet dat hij veel van Kees houdt

De zak met pakjes is bijna weer leeg
Sint hoopt dat ieder 't zijne kreeg
Dit is het cadeau waar je op zat te wachten
Pak 't maar uit dan hoef je niet langer te smachten

kinderen vieren sinterklaas

SINTERKLAAS GEDICHT 3
Als dit cadeau van papier wordt ontdaan
Zal iedereen er versteld van staan
Voor iemand die alles al heeft
Is dit iets wat hij nog niet heeft beleefd

Bij dit geschenk wil Sint nog even kwijt
Dat je voortaan heel voorzichtig rijdt
Alle kinderen groot en klein
Moeten lief en aardig zijn

De heerlijke avond is bijna voorbij
Alle gezichten zijn vrolijk en blij
Kijk nu maar wat hierin zit
De inhoud maakt je vast wel weer fit

kleinkinderen en kinderen knutselen voor sinterklaas

SINTERKLAAS GEDICHT 4
Sint en Piet zaten te bedenken
Wat ze Bart nu eens zouden schenken
Weet je wat Bart in het schoentje vindt?
Iets nuttigs voor dit verwende kind

Bij dit cadeau tekent Sint nog even aan
Dat het uit een land komt hier ver vandaan
Sint heeft een jaar lang moeten sparen
Om hier genoeg geld voor te vergaren Het geschenk in deze indrukwekkende doos
Is geurig als een zomerse roos
Bedwing nog heel even je ongeduld
Bij het uitpakken word je van blijdschap vervuld



SINTERKLAAS GEDICHT 5
Ik had een groot cadeau voor ogen
toch zette ik de aanschaf stop.
Ik heb gewikt ik heb gewogen
maar nee er rijmde echt niets op
en daarom zit er in dit pakje
alleen nog maar iets kleins van mij
het is misschien niet wat je hoopte
maar hier wist ik een versje bij.

SINTERKLAAS GEDICHT 6
Er zijn te weinig woorden om te zeggen
waarom dit pakje in je schoentje ligt
laat staan om er een versje mee te maken
dus deze keer maar even geen gedicht.

SINTERKLAAS GEDICHT 7
Als je dol bent op geheimen
hier een goede tip van mij,
maak dit pakje open
en je hebt er ééntje bij



SINTERKLAAS RECEPTEN LEKKER BAKKEN


sinterklaas-speculaas
Recept voor Speculaas
Ingrediënten

* 400 gram bloem
* 2,5 theelepels bakpoeder
* 1,5 theelepel speculaaskruiden
* 200 gram boter
* 250 gram bruine basterdsuiker
* 75 gram amandelsnippers
* 1 ei

Bereiding
Zeef de bloem en meng dit met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed hier soepel deeg van laat dat vervolgens een nacht staan in de koelkast. Zo trekken de kruiden in het deeg. Niet langer, want daar wordt het niet lekkerder van. Dan het deeg goed kneden. Wie een speculaasplank heeft kan die met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders rol je het deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun je er koekjes van snijden.

Poppetjes zijn natuurlijk klassiek, maar je kan ook zelf andere vormen verzinnen. Dan het deeg bestrijken met ei. (ei kapot slaan en opstrijken met kwastje totdat het glimt) De koekjes leg je op een beboterd bakblik en bestuif je met amandelsnippers Ook de stukjes amandel bestrijken met ei. Vervolgens in een matig warme oven(170 graden) in zo'n 20 a 25 minuten bruin en gaar bakken. De laatste vijf minuten het speculaas even omdraaien.

sinterklaas-pepernoten-bakken
Recept voor pepernoten
Ingredienten

* 125 gram bloem
* 125 gram zelfrijzend bakmeel
* 80 gram bruine basterdsuiker
* 2 eetlepels water
* 1 mespuntje zout
* 1 eierdooier
* 1 theelepel speculaaskruiden
* 1/2 theelepel kaneel
* 1 mespuntje gemalen anijszaad

Bereiding
Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg. Laat deze bal 1 uur op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld in de koelkast. Smeer de bakplaat in met boter. Draai van de helft van je bol deeg allemaal kleine balletjes, ter grootte van een knikker. Leg de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat. Je kunt van de helft van de bol ongeveer 1 bakplaat vol pepernoten maken.

Druk elk balletje een beetje plat met je duim. Bak de pepernoten gaar en goudbruin en laat ze daarna afkoelen. Je kunt onder het bakken alvast de volgende portie maken. Bak de pepernoten ongeveer twintig minuten met een temperatuur van 160 Graden. Plaats de pepernoten in het midden van de oven.

 


Recept voor Schuimpjes
Ingrediënten

* 3 eiwitten
* 375 gram poedersuiker

Bereiding
Oven op laagste stand voor verwarmen. Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen.

De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand. Na het bakken de schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.



Recept voor Borstplaat
Ingrediënten

* 12 lepels suiker
* 4 eetlepels water, melk of room
* smaakmaker: vanille-, citroen-, cacao-, of frambozenessence
* evt. cacao of oploskoffie

Bereiding
Meng de suiker met het water, de melk of de room en heel langzaam aan de kook brengen. Zo'n 5 minuten laten koken. Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed. Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker aan de kook brengen.

Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren voor suikerbeesten van tevoren invetten. Wie geen figuren heeft kan een ingevette bakplaat gebruiken.

Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snijd kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.

sinterklaas-taai-taai-bakken
Recept voor Taai Taai
Ingrediënten

* 330 gram vloeibare honing
* 1/2 ei
* 300 gram bloem
* 12 gram bakpoeder
* 10 gram speculaaskruiden

Bereiding
Vermeng de honing met het halve ei. Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom, voeg het honing-eimengesel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel. Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg. Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai-taaideeg in dit stadium erg plakkerig is.

Laat het deeg minimaal een halve dag rusten en rol het daarna (tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier) uit tot een lap van ca. 1 cm dikte. Snijd het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 à 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven