Wat is en betekend Pasen ?

Op deze pagina leggen we uit wat Pasen is. Zodat kinderen dit begrijpen.

We doen er ook wat leuke foto's bij van gekleurde en verstopte eieren.

pasen vooor kinderen

Wij wensen u een fijne Pasen met familie en vrienden aan een gezellige dis

Terug naar overzicht


eieren kleuren met Pasen

Wat is Pasen?

Met Pasen vieren we dat Jezus, de zoon van God, uit de dood is opgestaan. Hij stierf op Goede Vrijdag aan het kruis en in de bijbel staat dat hij drie dagen later uit zijn graf is opgestaan. Pasen valt steeds op een andere datum. Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Dat kan de ene keer in maart zijn en de andere keer in april.

gekleurd ei met Pasen

Waarom wordt Pasen gevierd?

Voordat het Pasen is, is er eerst een 'goede week'. Hierin wordt het lijden en het sterven van Jezus te overwegen. Overwegen is erover nadenken. Deze week begint altijd op palmzondag. Dit is de zondag voor Pasen. Op deze zondag wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd.paashaas

Palmzondag

Na Palmzondag krijgen we Witte Donderdag. Op deze dag at Jezus voor het laatst met zijn vrienden. dit wordt ook wel het laatste avondmaal genoemd. Jezus zei, toen Hij het brood in stukken brak en uitdeeldde: 'Dit is mijn lichaam, en het wordt voor iedereen gegeven'. En bij het ronddelen van de wijn zei Hij: Dit is mijn bloed dat voor iedereen wordt vergoten. Wanneer je in de kerk bent zeggen ze dit ook op bij het uitdelen van de communie.
De vrienden van Jezus snapten er niet veel van. Pas toen Jezus dood was begrepen ze waarom hij dat zei.

wanneer is het pasen

Goede Vrijdag

De vrijdag voor Pasen heet Goede Vrijdag. Op deze dag is Jezus doodgegaan. Ze hebben hem toen met spijkers aan het kruis geslagen.
Maar waarom heet deze dag goede vrijdag? Op deze dag heeft Jezus zijn leven aan ons gegeven.
Ze zeggen dan ook dat Jezus hierdoor ook onze dingen die we fout doen kan vergeven.kindersuprise paasei

Paaszaterdag

De laatste dag voor Pasen is zaterdag. Deze dag wordt paaszaterdag genoemd.
Op deze zaterdag denken we aan Jezus die nu in het graf ligt, een uitgeholde grot met een grote zware steen ervoor.
Het kruis is nu leeg, en in veel kerken is nu ook het altaar leeggeruimd.
Er liggen en staan geen bloemen, kaarsen, of mooie kleden op het altaar (kerktafel waar de pastoor aan staat.)

eieren zoeken en verstoppen

Pasen.

Pasen is ook een lentefeest. De natuur vernieuwt zich. De mensen zelf doen dat ook: ze trekken nieuwe kleren aan en lopen er op hun paasbest bij.
Met Palmzondag gaan veel kinderen naar de kerk met hun zelfgemaakte palmpasen stok.Ook worden er veel paaseieren gegeten: geverfde kippe-eieren en chocolade-eitjes in gekleurd zilverpapier. Voordat het Pasen is wordt er door mensen van het christelijk geloof 40 dagen lang gevast. Nu is dat lang niet meer zo erg. Maar vroeger hadden mensen na het vasten wel veel zin in een extra eitje en ze hadden dat ook nodig om weer aan te sterken. Ook legden ze eieren op het land of stopten ze in de grond. Zo hoopten ze hun akkers vruchtbaar te maken. Nog steeds verstoppen ouders met Pasen beschilderde eieren in de tuin en in de plantenbak.